Legalitate activitate videochat

A lucra legal în videochat, pentru unele studiouri şi modele poate fi uneori complicat sau poate chiar imposibil. De aceea va trebui să îţi vorbim un pic despre legalitate, şi despre ce riscuri şi beneficii poţi avea în videochat din punctul de vedere ale legalităţii.

contract cu un pixAstfel este esenţial că în cadrul unui studio fiecare model să lucreze cu forme legale. Prin forme legale, noi subliniem:

  • Contractul de muncă - întocmit între angajat şi angajator;
  • Contractul de cesiune drepturi de autor - întocmit între cesionar şi beneficiar;
  • Contractul de prestări servicii - întocmit între prestator şi beneficiar (PFA sau SRL, nu persoană fizică);

Toate formele de colaborare de mai sus trebuiesc să fie semnate de reprezentantul legal al studioului, printr-o firma românească, pentru a fi în deplină legalitate. Alte colaborări în cadrul unui studio, în care tu semnezi "un contract" direct cu siteul sau şi mai grav nu semnezi nici un contract, sunt ilegale, şi te pot conduce către probleme serioase cu legea.

Activitatea în domeniul videochat este reglementată de Legea nr. 196 din 13 mai 2003, completată ulterior de Legea 496/2004 din 18 noiembrie 2004, iar activitatea desfăşurată trebuie să respecte condiţiile oricărei societăţi comerciale care desfăşoară activitatea pe teritoriul României. Astfel este esenţial, printre altele ca ambele părţi contractante (tu şi studioul) să va îndepliniţi obligaţiile fiscale pentru a lucra în depina legalitate.

Sunt totuşi cazuri în care studiourile nu respectă pe deplin condiţiile prevăzute de lege, şi în astfel de situaţii tu cât şi identitatea ta puteţi fi expuse în cazul unui control. Ar fi bine să urmăreşti câteva aspecte importante pentru a află dacă activitatea desfăşurată de studioul cu care colaborezi este legală, şi anume:

  • Contractul semnat trebuie să fie cu o companie română;
  • Plăţile să le primeşti în contul tău bancar românesc (nu pe un card care "ţi-l trimite siteul acasă");
  • Să îţi fie prezentate clar regulamentul şi condiţiile în care contractul semnat poate înceta;

patru fete cu sacose de cumparaturi in mana

Atenţie specială ar trebui să acorzi oricărui studio care lucrează cu Payoneer, sau care îţi propune să îţi faci un card Payoneer care "o să îţi vină acasă". În afară faptului că te afli în faţă unei colaborări ilegale, trebuie să ştii că eşti responsabilă pentru plata taxelor aferente banilor încasaţi ÎN TOTALITATE. Astfel te vei trezi în anul următor cu o impunere de la ANAF, care poate însemna până la 32% din veniturile realizate în videochat. Acordă atenţie deosebită când apelezi la angajări videochat sau mai simplu alege să lucrezi cu un studio profesional şi perfect legal.

Respectând aceste sfaturi, te vei bucură de toate beneficiile activităţii videochat, de sumele încasate în mod legal cât şi de avantajele ulterioare de a lucra în deplină legalitate.